Kniha o Štikrafe je pokrstená

04
mar
2024
+
A
-
Medzinárodný deň zriedkavých chorôb bol pre naše občianske združenie naozaj rušný. Doobeda sme odovzdali prvé výtlačky knihy v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave a podvečer sme knihu pokrstili zlatými konfetami v bratislavskom nákupnom centre Aupark za účasti lekárov, pacientov, zástupcov partnerov,  známych osobností a priateľov nášho združenia.
Na obrázku zľava Iveta Makovníková, doc. Miriam Kolníková, Tatiana Kubišová, Babsy Jagušák, Iveta Stehlíková. Zdroj Aupark Shopping Center

Moderovania krstu sa zhostila naša milá priateľka Babsy Jagušák, ktorá z knihy prečítala aj báseň o Dychobrazovi. Nebola vybratá náhodne, dokonca aj napísaná bola presne namieru Ivete Makovníkovej zo Združenia pacientov s pľúcnou hypertenziou. Ona sama má toto ochorenie a pred trinástimi rokmi podstúpila transplantáciu pľúc. Jej príbeh si môžete pripomenúť aj na našej stránke.  Prišli nás podporiť aj mnohí ďalší pacienti, a to nielen z Bratislavy, ale aj z Veľkého Krtíša či Zlatých Moraviec.

Členovia Združenia pacientov s pľúcnou hypertenziou. Zdroj Aupark Shopping Center
Veľmi si vážime, že knihe popriala veľa zdaru aj pani doktorka doc. MUDr. Miriam Kolníková, PhD., prednostka Kliniky detskej neurológie LFUK a NÚDCH. Pani doktorka sa už roky venuje mravenčej detektívnej práci, báda a pátra po príznakoch zriedkavých chorôb svojich detských pacientov a hľadá tú najlepšiu liečbu. Vyzdvihla fakt, že takáto kniha vôbec uzrela svetlo sveta, nakoľko podľa jej slov sa zriedkavým ochoreniam nevenuje dostatok pozornosti. V roku 2018 sme s pani docentkou urobili rozhovor, môžete si ho prečítať tu.
Knihu prišli podporiť aj  MUDr. Aurélia Mojzešová, členka pracovnej skupiny pre zriedkavé choroby pri MZ SR a MUDr. Tomáš Šimurda, ktorý sám trpí zriedkavou chorobou, vrodenou afibrinogenémiou. Ako našiel svoj poškodený gén si môžete prečítať v našom rozhovore. Tešíme sa, že na náš krst zavítala aj bývalá novinárka a poslankyňa Jana Žitňanská, ktorá podporuje ľudí so zdravotným znevýhodnením.
Na obrázku vľavo MUDr. Tomáš Šimurda, vpravo Jana Žitňanská a členky OZ Zriedkavé choroby

 

 

Za fotografie ďakujeme Nine Protušovej.